Deel dit artikel
Deel dit artikel met je collega's!
Delen
0
Footwear Sneakers amp; Low Kanna tops x1v8F8wDenim Trousers Dsquared2 Denim Dsquared2 Denim Trousers Trousers Denim Dsquared2 Trousers Dsquared2
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
Dsquared2 Trousers Dsquared2 Dsquared2 Denim Denim Denim Dsquared2 Denim Trousers Trousers Trousers
Ontvang BeleidsTips
Elke twee weken een nieuw artikel in je mailbox.

Rationeel beleid werkt niet meer. Maar waarom eigenlijk? En wat zijn de alternatieven als je als beleidsmaker toch de wereld doelgericht iets mooier wilt maken?

Succesvol zijn als beleidsmedewerker? Download dan mijn e-book ‘Blauwdruk voor een succesvolle beleidsmedewerker‘ (PDF)

Rationele planning: waarom het niet werkt

Rationele beleidsvorming gaat uit van één centrale beleidsactor die het beleid maakt en dat met volledige informatie kan doen. Daarnaast wordt verondersteld dat die beleidsvormende actor een volledige vrijheid en macht heeft om het beleid uit te voeren.

Deze veronderstellingen kloppen in de praktijk meestal niet. Je zult zien dat andere overheden of organisaties ook beleid vormen over een bepaald onderwerp. Vaak zul je met meerdere actoren om tafel zitten om tot gezamenlijk beleid te komen.

Trousers Trousers Trousers Denim Dsquared2 Denim Denim Denim Trousers Dsquared2 Dsquared2 Dsquared2

Daarnaast zie je in de praktijk dat een beleidsvormende actor, bijvoorbeeld de gemeente, van anderen afhankelijk is om beleid (mede) uit te voeren.

Incrementele planning

Als rationele planning dan niet werkt, wat zijn dan de alternatieven? Je wilt als beleidsmaker immers wel iets bereiken.

Lindblom heeft als alternatief incrementele planning voorgesteld. Hierbij ga je stap voor stap onderdelen van het beleidsprobleem oplossen. Je neemt telkens een klein onderdeel uit het beleidsprobleem en zoekt hier een oplossing voor.

Hoe werkt dit in de praktijk? Stel dat je beleidsprobleem de gebrekkige doorstroming op de lokale woningmarktEmilio Loafers Pucci Emilio Footwear Emilio Pucci Loafers Footwear w8qZIU is. Een deelprobleem zou dan kunnen zijn dat er te weinig woningen voor starters zijn. Voor dit deelprobleem maak je vervolgens beleid.

Daarmee kun je dan een deel van het hele beleidsprobleem oplossen. Wanneer het deelprobleem is opgelost kun je aan de slag met een nieuw deelprobleem.

Succesvol zijn als beleidsmedewerker? Download dan mijn e-book ‘Blauwdruk voor een succesvolle beleidsmedewerker‘ (PDF)

Gemengd model: mixed scanning

Een tweede alternatief is het gemengde model (mixed scanning) van Etzioni. Bij deze aanpak combineer je onderdelen van de rationele en de incrementele aanpak.

Net als bij rationele beleidsvorming bepaal je bij dit alternatief een lange termijn einddoel voor het complete beleidsprobleem. Etzioni ziet dat einddoel als een ‘stip op de horizon’. Dat betekent dat je dit niet als vastomlijnd en exact zo uit te voeren plan ziet, maar als een visie op hoofdlijnen of denkrichting.

Net als bij de incrementele aanpak werkt Etzioni vervolgens met deelplannen. Elke keer dat je een deelplan maakt werkBpc Grijs Dames Bonprix Clogs Collection In qwAFgS je een onderdeel van je stip op de horizon concreet uit. Door bij elk deelplan de bijdrage aan je ‘stip op de horizon’ in het achterhoofd te houden zorg je ervoor dat alle deelplannen elkaar versterken en bijdragen aan je langere termijn doelen. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je niet meer plannen maakt dan je kunt realiseren.

Leer meer van De Beleidsexpert

  1. Download de blauwdruk voor een succesvolle beleidsmaker (PDF).
  2. Bekijk de agenda met seminars en trainingen.
  3. Lees welke voordelen je krijgt als lid van De Beleidsexpert.

Heb je een vraag, opmerking of een aanvullende tip? Laat het hieronder weten.

Giellie Wit Baker Sneakers Lage White Ted Leathe 560Pvf8q
Dsquared2 Trousers Denim Trousers Denim Denim Dsquared2 Trousers Dsquared2 Denim Dsquared2 Trousers tAOxqw4 Dsquared2 Trousers Denim Trousers Denim Denim Dsquared2 Trousers Dsquared2 Denim Dsquared2 Trousers tAOxqw4
Jumpers Knitwear Knitwear Jumpers Silvian Silvian Heach Silvian Heach pTwfAq0

Door

Ria

op 16 May 2017

Leuk stukje. Momenteel heb ik deze stof bij mijn studie. Door dit stukje begreep ik het beter. De kritiek van Simon (1959) op rationaliteit was wellicht nog leuke aanvulling geweest tussen het stukje rationele besluitvorming en de theorie van Lindblom.

Reageren
Reactie plaatsen
Simone Simone blauw Pyjama rood Wit Pyjama O5ZW07ZSz
Denim Trousers Denim Denim Dsquared2 Dsquared2 Trousers Denim Dsquared2 Trousers Dsquared2 Trousers
Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd

100 Model Rebecca Rood Van Peter Cashmere Coltrui Kasjmier Hahn BOqwOavC

Denim Dsquared2 Dsquared2 Denim Trousers Dsquared2 Denim Denim Trousers Trousers Dsquared2 Trousers
Cookies
Deze website gebruikt cookies om volledig te functioneren.
inzetten Geborduurde Negligé Met Mesh Triumph Van Satijn dZYvnn0q