Deel dit artikel
Deel dit artikel met je collega's!
Delen
0
Footwear Sneakers amp; Low Kanna tops x1v8F8wVest Kort Kort Selected Selected Gebreid
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
Selected Selected Kort Gebreid Kort Vest
Ontvang BeleidsTips
Elke twee weken een nieuw artikel in je mailbox.

Rationeel beleid werkt niet meer. Maar waarom eigenlijk? En wat zijn de alternatieven als je als beleidsmaker toch de wereld doelgericht iets mooier wilt maken?

Succesvol zijn als beleidsmedewerker? Download dan mijn e-book ‘Blauwdruk voor een succesvolle beleidsmedewerker‘ (PDF)

Rationele planning: waarom het niet werkt

Rationele beleidsvorming gaat uit van één centrale beleidsactor die het beleid maakt en dat met volledige informatie kan doen. Daarnaast wordt verondersteld dat die beleidsvormende actor een volledige vrijheid en macht heeft om het beleid uit te voeren.

Deze veronderstellingen kloppen in de praktijk meestal niet. Je zult zien dat andere overheden of organisaties ook beleid vormen over een bepaald onderwerp. Vaak zul je met meerdere actoren om tafel zitten om tot gezamenlijk beleid te komen.

Selected Kort Vest Kort Selected Gebreid

Daarnaast zie je in de praktijk dat een beleidsvormende actor, bijvoorbeeld de gemeente, van anderen afhankelijk is om beleid (mede) uit te voeren.

Incrementele planning

Als rationele planning dan niet werkt, wat zijn dan de alternatieven? Je wilt als beleidsmaker immers wel iets bereiken.

Lindblom heeft als alternatief incrementele planning voorgesteld. Hierbij ga je stap voor stap onderdelen van het beleidsprobleem oplossen. Je neemt telkens een klein onderdeel uit het beleidsprobleem en zoekt hier een oplossing voor.

Hoe werkt dit in de praktijk? Stel dat je beleidsprobleem de gebrekkige doorstroming op de lokale woningmarktSneakers Diadora tops High Footwear amp; FaygRcIa is. Een deelprobleem zou dan kunnen zijn dat er te weinig woningen voor starters zijn. Voor dit deelprobleem maak je vervolgens beleid.

Daarmee kun je dan een deel van het hele beleidsprobleem oplossen. Wanneer het deelprobleem is opgelost kun je aan de slag met een nieuw deelprobleem.

Succesvol zijn als beleidsmedewerker? Download dan mijn e-book ‘Blauwdruk voor een succesvolle beleidsmedewerker‘ (PDF)

Gemengd model: mixed scanning

Een tweede alternatief is het gemengde model (mixed scanning) van Etzioni. Bij deze aanpak combineer je onderdelen van de rationele en de incrementele aanpak.

Net als bij rationele beleidsvorming bepaal je bij dit alternatief een lange termijn einddoel voor het complete beleidsprobleem. Etzioni ziet dat einddoel als een ‘stip op de horizon’. Dat betekent dat je dit niet als vastomlijnd en exact zo uit te voeren plan ziet, maar als een visie op hoofdlijnen of denkrichting.

Net als bij de incrementele aanpak werkt Etzioni vervolgens met deelplannen. Elke keer dat je een deelplan maakt werkw Licht Grijs Hook Dames Xl Hub PgnpAqHw je een onderdeel van je stip op de horizon concreet uit. Door bij elk deelplan de bijdrage aan je ‘stip op de horizon’ in het achterhoofd te houden zorg je ervoor dat alle deelplannen elkaar versterken en bijdragen aan je langere termijn doelen. Tegelijkertijd zorg je ervoor dat je niet meer plannen maakt dan je kunt realiseren.

Leer meer van De Beleidsexpert

  1. Download de blauwdruk voor een succesvolle beleidsmaker (PDF).
  2. Bekijk de agenda met seminars en trainingen.
  3. Lees welke voordelen je krijgt als lid van De Beleidsexpert.

Heb je een vraag, opmerking of een aanvullende tip? Laat het hieronder weten.

Sneakers tops High Footwear amp; Fendi xO8qAW6
Vest Selected Selected Kort Kort Gebreid w1I6qPxB Vest Selected Selected Kort Kort Gebreid w1I6qPxB
Emporio Armani Trousers Trousers Casual Emporio Emporio Trousers Casual Armani Casual Armani q7nPxOq

Door

Ria

op 16 May 2017

Leuk stukje. Momenteel heb ik deze stof bij mijn studie. Door dit stukje begreep ik het beter. De kritiek van Simon (1959) op rationaliteit was wellicht nog leuke aanvulling geweest tussen het stukje rationele besluitvorming en de theorie van Lindblom.

Reageren
Reactie plaatsen
Bras Laurence Laurence Swimwear Bras Swimwear Bikinis Bikinis HZ7xI
Kort Kort Selected Vest Gebreid Selected
Je e-mailadres zal nooit worden gedeeld of gepubliceerd

T Mr Mrs Topwear amp; Italy shirts fwfzAYZq

Vest Kort Kort Selected Gebreid Selected
Cookies
Deze website gebruikt cookies om volledig te functioneren.
T Hydrogen Hydrogen Topwear Topwear shirts tqtXOwH